Recenzentovo selhání – jak jsem nevypil zlaté pivo
Po nákupu nás provozovatel Michal pozval k sobě na zahradu:„Měl jsem kluci menší soukromou akci a zbyl mi rozpitý sud jedenáctky Patriot. Pojďte si dát pivko.“ Samozřejmě jsme neodmítli a po chvíli si prolévali hrdla tímto kvalitním výtvorem z Uherského Brodu. Pod ořechem ve stínu, se v parném počasí dobře sedělo a že jsme nezůstali jen u jednoho piva je také nasnadě. Řeč se točila kolem piva a také kolem fotbalu, aby ne – aktuálně probíhající EURO 2012 a náš postup ze skupiny se přetřásá snad všude. Pominu-li moje osobní názory na trenéra Bílka, pak při diskusi nad herním projevem Milana Baroše jsem se upomněl, že jsem na webu nalezl zajímavou tiskovou zprávu – sládek Marek Pietoň uvedl na trh 11ks lahví exkluzivního piva s názvem EURO SOCCER GOLD v exkluzivní láhvi (ve tvaru ženy držící nad hlavou fotbalový míč) s obsahem 24 karátového zlata. 10 těchto lahví se stane předmětem prodeje (prodejní cena je bratru 1.500,-Kč) a tu jedenáctou dostane (jako výraz sládkova obdivu) sám Milan Baroš. Při této informaci se Michal potutelně usmál a odběhl …
Po chvíli se opět zjevil nesouce s sebou 3 čisté skleničky a zlaté pivo FAUST (první „zlatý“ počin od téhož sládka):„Kluci – otevřem to!“ – „Michale, neblbni – máš to na památku a stejně je to půl roku po doporučeném datu spotřeby.“ – „Kašlem na to, přinejhorším se pose***!“ Bylo rozhodnuto – jdeme na to! Láhev byla sice po celou dobu od nákupu uložena v chladu lednice, ale i tak jsem pochyboval, že by živé pivo mohlo být senzoricky v pořádku a při otevírání láhve jsme raději poodstoupil bokem, což se ukázalo zbytečným. Pivo jevilo vyšší kyselost i zákal, ale ostatní atributy byly v normálu. A když už jsme jej otevřeli, tak si ho taky vypijeme ne? Tak jsme se statečně propíjeli ke dnu svých skleniček a … A …? No zkrátka, nikdo neměl odvahu dopít poslední doušek plný zlatých vloček. Zraky ulpěly na mně – Moro, ten přece degustuje markeťáky, je otřískaný z degustací pálenek, tam se pije kde co – ten to dá. Jak však praví nadpis tohoto blogu – Moro to nedal! Příčilo se mi vysrknout zbytek piva s kousky zlata.
K čemu je vlastně takový pivovarnický počin? Dá něco zlato pivu či lidskému organismu? Pivu asi rozhodně ne – je to netečný drahý kov. Nejsem však sládkem ani pivovarským technologem. Nemám také lékařských vědomostí a proto nejsem ani schopen posoudit účinky zlata na lidské tělo. Na webu jsem našel článek, po přečtení kterého připouštím, že něco na tom zlatém pivu může být. Bylo by velmi jednoduché celý blog uzavřít s tím, že se jedná jen o komerční záležitost pro snoby, prostředek k lacinému nabytí popularity, či s tím, že je to nesmysl. Opravdu nevím. Pomůžete?