Pod Ořechem – první pivotéka na hodonínsku
Hned na úvod bych měl opravit drobnou nepřesnost – nejedná se o jednu, nýbrž hned o dvě pivotéky – k té první Pod Ořechem (na adrese Petrov 349) přibyla v měsíci prosinci i její mladší sestra – Pivotéka Aurelia (na adrese Nerudova 246, Kyjov).
Pořídit si pivotéku nebylo naším původním záměrem. Dlouhá léta jsem se specializoval na prodej medovin, přibyla vína, k těm patřící sýry a spousta jiných pochutin. Při pátrání po dalších specialitách jsme narazili na konopné pivo. Po prvním ochutnání bylo jasné, že v našem sortimentu bude mít privilegované místo. Nečekali jsme ovšem, že jeho odbyt bude tak velký. Na jeho základě jsme získali podporu od Novopackého pivovaru, který nám hodně pomohl nejen v našich pivních začátcích. Postupně jsme se poohlíželi po dalších pivních nejen specialitách tak, že se z našeho doplňkového sortimentu stal jeden z hlavních objektů prodeje.
2. Jak moc bylo složité si pivotéku pořídit, myslím tím byrokracii, povolení, atd.?
Prodejnu v domě jsme měli zkolaudovanou už dříve. Tím při zrodu pivotéky odpadly veškeré věci úřední. Jsem rád, že energii a nervy, které jsem tenkrát vložil do veškerého papírování a pobíhání od jedněch úředních dveří k druhým, jsem teď mohl využít smysluplnějším způsobem.
3. Popište nám prosím pivní sortiment, který nabízíte včetně plánů do budoucna.
Nabídka pivovarů je na českém trhu rozmanitá. Co nás ovšem trápí a snažíme se řešit, je otázka, jak se k daným pivům dostat. Velkoobchody zpravidla nabízí jen výčepní piva, z ležáků pak 11° a 12°. V pořádku… Pokud ovšem narazíte na speciály, mnohdy nejsou skladem nebo je dodají s kočičí dobou spotřeby. Takže vlastně i tento fakt se nemalou měrou podílí na skladbě našeho sortimentu.
4. Jaká je spolupráce s pivovary/distributory piva?
S pivovary samotnými špatnou zkušenost nemáme.
5. Je složité sehnat piva z jiných zemí?
Prozatím se orientujeme především na tuzemské pivovary, ne však výhradně. Co se pak týká piv z jiných zemí, je několik možností: různé velkoobchody a dovozci, nebo možnost zajet si sám. Sám pak znamená nějaká ta lejstra kolem dovozu a spotřební daně, ale proč ne. Jsou piva, a bude jich více, která dovážíme přímo ze zahraničních pivovarů.
6. Jaké jsou ohlasy zákazníků? (myšleno, zda jste si vybudoval „síť“ svých zákazníků nebo zda převládají zákazníci, kteří nakoupí a už se nevrátí; jak komentují ceny, sortiment, atd.)
Zákazníci reagují vesměs pozitivně. Je to především asi údiv, co že to v tak malém krámku najdou. A co je nejdůležitější, vrací se zpět a s přáteli. Je fakt, že se objeví i naprosto ne(u)spokojený zákazník, dožadující se svého Radeg…., ale co naplat. Nemůžeme, ale především nechceme tu mít všechno.
7. Co zákazníci nejvíce požadují a čemu nejméně rozumějí?
Zákazníci požadují převážně „klasiku“, světlé ležáky. Sami sice nejsme odborníci, máme však radost z těch, kteří si nechají poradit, rádi zkouší nové věci. O to radši jsme, když se pro ně pak i vracejí. Například tady máme skupinky lidí, kteří k nám již pravidelně jezdí pro piva nakouřená, kvasnicová, pšeničná a jiná.
8. Řešil jste i nějaké „pivní“ nepříjemnosti/nedorozumění – např. zákazník si zakoupil pivo, které neznal a přišel jej vrátit s tím, že je zkažené, protože chutnalo jinak?
Zatím ne a snažíme se, aby tomu tak i zůstalo. Než zařadíme do prodeje jakékoliv pivo, rádi se zhostíme jeho ochutnávky, což nám dává možnost zákazníkům poradit, co od daného druhu piva může očekávat.
9. Jaké zkušenosti máte s prodejem chlazeného piva z minipivovarů?
Vzhledem k době spotřeby máme v nabídce jen omezené množství kvasnicových piv, která vyžadují chlazení. Mnohem širší sortiment je pak na objednávku. V nabídce tedy jsou, ale z důvodu nutnosti chlazení je problematická doprava.
10. Vím, že mimo provozování pivotéky máte ještě další plány – můžete nám je nastínit?
Plány jsou. Z těch pivních chceme v dohledné době začít s pořádáním pivních degustací, po kterých je čím dál větší poptávka. Dále, ale to se týká spíše jarních až letních měsíců, pořádat exkurze do pivovarů a nějaké to překvapení si necháme i na léto… Před Vánoci jsme otevřeli minipivotéku i v Kyjově, která si už našla své příznivce, což nás nesmírně těší.
11. Jaké pivní druhy osobně preferujete a jsou i pivní druhy, které jste doposud neochutnal a lákají vás?
Sám rád ochutnám každé pivo, ale ne ke každému se pak rád vracím. Všeobecně preferuju spíše světlé pivo, ovšem je i několik tmavých, která vyhledávám, pochutnám si i na pšeničném. Je spousta druhů, které jsem ještě neochutnal a mnohé ani neznám. Ale o to líp, stále je co objevovat a poznávat.
Dovolil bych si snad jen doplnit odpovědi pana Staňka – v současné době spolu skutečně jednáme o pořádání moderovaných ochutnávek v obou pivotékách – cílem bude vhodnou formou propagovat a seznamovat konzumenty s bohatou škálou pivních stylů a druhů. Nejen kvůli tomuto počinu je také v plánu rozjet i webové prezentace obou pivoték.